Introductie Informatie- en Databeleid
Het Rijksmuseum verbindt mensen, kunst en geschiedenis. Informatie en data maken deze verbinding mogelijk. Het Informatie- en Databeleid van het Rijksmuseum heeft tot doel om informatie en data over onze collecties te delen met zoveel mogelijk mensen. Onze informatie en data zijn zo open mogelijk beschikbaar, terwijl we gevoelige en vertrouwelijke informatie en data, zoals persoonsgegevens, beschermen.
Waar gaat het beleid over?
Het Informatie- en Databeleid bepaalt:
- hoe het Rijksmuseum omgaat met informatie en data over de collectie.
- wat gebruikers met onze informatie en data mogen doen.
- welke gegevens we delen, en in welke gevallen er beperkingen gelden, bijvoorbeeld vanwege privacyregels of afspraken met andere partijen.
We volgen hierbij (inter)nationale standaarden, om samenwerking en informatie-uitwisseling te bevorderen. Daarnaast gebruiken we zoveel mogelijk open softwareformats om het gebruik van onze informatie en data te bevorderen.
Waarom een Informatie- en Databeleid?
Sinds 2011/12 deelt het Rijksmuseum gegevens via een open data beleid. In 2024 hebben we dit beleid uitgebreid. Door de snelle digitalisering en de groei van digitaal onderzoek zijn er steeds meer informatie en data beschikbaar over onze collectie en organisatie. Ook zijn er steeds meer verschillende soorten gegevens. In ons beleid leggen we uit hoe we al deze informatie en data beheren en zo toegankelijk mogelijk maken. Daarbij werken we samen met de nationale en internationale erfgoedgemeenschap, waar standaardisering, samenwerking en het delen van kennis steeds belangrijker worden.
Wat mag je doen met onze informatie en data?
Dankzij ons beleid mag je veel van de informatie en data op de collectiewebsite van het Rijksmuseum en via de open dataservices vrij gebruiken, ook voor commerciële doeleinden, zonder dat je toestemming hoeft te vragen. In sommige gevallen zijn er wel beperkingen op het gebruik. Op onze collectiewebsite is duidelijk aangegeven wanneer dat zo is.
- Bij veel van de informatie en data op de collectiewebsite vind je bij de copyright vermelding een Publiek Domein en/of een Creative Commons Zero (CC0) Publieke Domein Verklaring, wat in beide gevallen betekent dat je het materiaal vrij mag gebruiken. Deze informatie data zijn of auteursrechtenvrij of het Rijksmuseum heeft besloten afstand te doen van deze rechten.
- Soms past het Rijksmuseum wel auteursrecht toe. Dan wordt een Creative Commons BY 4.0 (CC BY 4.0) licentie vermeld. Dit betekent dat je het materiaal mag gebruiken, zolang je het Rijksmuseum als bron vermeldt.
- Op de collectiewebsite vind je ook informatie en data die niet vrij te gebruiken zijn, zoals foto’s van objecten waarop nog auteursrecht berust. In die gevallen vind je bij de copyright vermelding een rechthebbende persoon of organisatie.
Bronvermelding
We zouden het fijn vinden als je bij het gebruik van onze informatie en data het Rijksmuseum (en waar mogelijk onze medewerkers) als de oorspronkelijke maker vermeldt, ook als dit niet moet. Dit geeft erkenning aan de inspanningen van onze medewerkers, die dagelijks werken om nieuwe informatie en data te maken en deze digitaal toegankelijk te maken.
Meer weten?
Ons Informatie- en Databeleid is ontwikkeld door de afdeling Research Services. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Wil je het gehele beleidsdocument inzien? Klik hier, of klik hier voor de PDF.